Θα παραθέσω ένα συλλογισμό που τέθηκε από τον φιλόλογο Κ στο μπλοκ του, ως άσκηση για μαθητές, όπως και την απάντηση που δίνει ο Κ στο ερώτημα ποια συλλογιστική πορεία ακολουθεί ο συλλογισμός αυτός. Στο τέλος θα γράψω τα σχόλιά μου.
-Ο συλλογισμός:
Το ξεκίνημα του 21ου αιώνα μας φέρνει αντιμέτωπους με ποικίλα προβλήματα, την έκταση και τις συνέπειες των οποίων είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς. Το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα επεφύλαξε πολλές εκπλήξεις στο χώρο της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών και στην πρόοδο της επιστήμης. Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και της γνώσης έχει επιφέρει θεαματικές αλλαγές στην κοινωνική δομή και οργάνωση πολλών κρατών. Η «κοινωνία της πληροφορίας» κατέστησε αναγκαίο τον επαναπροσδιορισμό των μεθόδων και των τεχνικών της εργασίας και έθεσε σε νέα βάση το θέμα κατάκτησης της γνώσης. Σήμερα δεν έχει τόσο αξία η γνώση αυτή καθεαυτή, αφού εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και παλιώνει προτού καν γίνει κτήμα των πολλών.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ του φιλόλογου Κ: Ο συλλογισμός στην παράγραφο είναι παραγωγικός, διότι στη θεματική περίοδο μιλάει γενικά για ποικίλα προβλήματα και εκπλήξεις και αλλαγές του 21 ου αιώνα και έπειτα καταλήγει στο ειδικό συμπέρασμα ότι σήμερα δεν έχει τόσο αξία η γνώση αυτή καθεαυτή.
ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Δεν θα εξετάσω εδώ αν ο συλλογισμός είναι επαγωγικός ή παραγωγικός. Εκείνο που θα σχολιάσω είναι ότι 1) Άλλο είναι το θέμα του συλλογισμού και αλλού καταλήγει. Το θέμα είναι το ξεκίνημα του 21 αιώνα και το τι κληρονόμησε από τον 20 αιώνα. Καταλήγει όμως σε άσχετο με αυτά συμπέρασμα, άρα ο συγγραφέας αυτού του κειμένου, αυτής της παραγράφου παραβιάζει τον κανόνα ότι στην παράγραφο δεν ξεφεύγουμε από το θέμα και δεν πηδάμε σε άλλο θέμα (εδώ πηδάει στο θέμα "σήμερα η γνώση δεν έχει τόση αξία η γνώση αυτή καθεαυτή" για το οποίο θέμα, για την αξία δηλαδή της γνώσης, στα προηγούμενα δεν μας είπε τίποτα). 2) Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι συμπέρασμα αλλά παραδοξολογία !!!. Υπάρχει κανένας που να υποστηρίζει ότι η γνώση δεν έχει αξία αυτή καθαυτή" έστω και αν πλουτίζεται καθημερινά με νεότερη γνώση ;
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μπορεί ένας συγγραφέας, και καλός να είναι, να κάνει λάθος σε ένα συλλογισμό του. Σωστό είναι να μη διαλέξουμε το κείμενό του για να το βάλουμε ως άσκηση στους μαθητές.
=======
=======
Τα ιστολόγιά μου
- Έκθεση Λυκείου (από τον Δ. Τσαμαρδίνο, Θεσσαλονίκη) = για μαθητές
- Μαθήματα για την έκθεση λυκείου = για μαθητές
- Έκθεση Λυκείου, θέματα και σκέψεις = για μαθητές
- Έκθεση λυκείου, τα μυστικά της = και για μαθητές
- Συλλογισμοί
- Συλλογισμοί και είδη παραγράφων
- ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
- ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ (Δομή) ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ
- Κειμενικά είδη
- Προβληματισμοί φιλολόγων για το συλλογισμό κλπ
- Παραγωγή κειμένου, Λαθεμένη θεωρία
- A paragraph (η αριστοτελική άποψη)
- Λογική 2 (Logic 2)
- Αιτίες, αναγκαίες και επαρκείς