Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

2) Συλλογισμός και επιχείρημα

(6/9/2022 Παράκληση, σχολιάστε τις αναρτήσεις μου είτε θετικά είτε αρνητικά. Θα είναι μια ευπρόσδεκτη ικανοποίηση για την προσπάθεια που κατέβαλα. Ακόμα και οι αρνητικοί σχολιασμοί, θα βοηθούσαν να διορθώσω ορισμένες απόψεις. Ευχαριστώ)

Συλλογισμός και επιχείρημα είναι λέξεις συνώνυμες. * Συλλογισμός (ή επιχείρημα) είναι η διαδικασία με την οποία ο νους από δυο ή περισσότερες προτάσεις (που ονομάζονται προκείμενες) εξάγει ένα συμπέρασμα (σωστό και βέβαιο, ή πιθανό,  ή ενδεχομένως και λανθασμένο)

(Προσθήκη 6/6/2011: Συμπερασμός= λέξη/όρος συνώνυμη επίσης με τον συλλογισμό).

* Το ίδιο περίπου να αναφέρουν και άλλα δυο μπλοκ:
-Το μπλοκ antilexico τονίζει ότι επιχείρημα είναι κάθε λογικός συλλογισμός και ισχυρισμός που παρουσιάζεται για απόδειξη ή αναίρεση . . και καταλήγει σε αιτιολογημένο, συγκεκριμένο, αποδεκτό συμπέρασμα.
- -Το λεξικό της κοινής νεοελληνικής αναρτημένο από το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, στον ιστότοπo "Πύλη για την ελληνική γλώσσα", αναφέρει τα ίδια = επιχείρημα το [epixírima]. . : α.λόγος, ιδίως συλλογισμός, με τον οποίο κάποιος υποστηρίζει ή καταπολεμά ορισμένη άποψη:[. . .] β. (λογ.) είδος συλλογισμού: Aπλό / διπλό / πολύπλοκο ~. [λόγ. < αρχ. ἐπιχείρημα].


=========

Τα ιστολόγιά μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου