(6/9/2022 Παράκληση, σχολιάστε τις αναρτήσεις μου είτε θετικά είτε αρνητικά. Θα είναι μια ευπρόσδεκτη ικανοποίηση για την προσπάθεια που κατέβαλα. Ακόμα και οι αρνητικοί σχολιασμοί, θα βοηθούσαν να διορθώσω ορισμένες απόψεις. Ευχαριστώ)
- Το βιβλίο Έκφραση-Έκθεση στο τρίτο τεύχος, πρέπει να μιλάει κάπου για αναλογικό συλλογισμό και σε άλλη σελίδα για επαγωγικό με αναλογία και να δίνει παραδείγματα για τον ένα και για τον άλλο, χωρίς να καθορίζει αν πρόκειται για το ίδιο είδος συλλογισμού ή για δυο διαφορετικά είδη.
-Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στους φιλόλογους εκπαιδευτικούς, που δέχονται ανάλογες ερωτήσεις από τους μαθητές τους.
-Σε ένα μπλοκ δυο φιλόλογοι απευθύνουν ερώτημα σε μια συνάδελφό τους που τους απαντάει με το ψευδώνυμο Petles 29 , και που είναι προφανώς πιο πεπειραμένη "αν θα μπορούσε να τους ξεδιαλύνει την απορία σε τι διαφέρει ο αναλογικός συλλογισμός από τον επαγωγικό με αναλογία. Γιατί καθώς φαίνεται ούτε το βοηθητικό εγχειρίδιο "για τον καθηγητή" δίνει λύση σ' αυτό το ερώτημα.
-Η συνάδελφός τους Petles 29 τους απαντά με τα εξής, που πηγάζουν από την πολυετή εμπειρία της: "για να μην παιδεύεστε και ταλαιπωρείτε και τους μαθητές σας, σας λέω υπεύθυνα ότι η διαφορά του αναλογικού συλλογισμού από τον επαγωγικό με αναλογία είναι ότι ο αναλογικός... δεν πέφτει ποτέ στις εξετάσεις!"
-Σέβομαι απόλυτα την σιβυλλική απάντηση της Petles 29, όπως και την απορία των δυο και όσων άλλων φιλολόγων την έχουν, γιατί οι φιλόλογοι δεν είναι ειδικοί επιστήμονες της Λογικής και γιατί θα έπρεπε το "βοήθημα για τον καθηγητή" να απαντά σε τέτοια ερωτήματα.
-Το ερώτημα με απασχόλησε και μένα και ανέτρεξα σε όσα λέει ο Παπανούτσος στη Λογική του (εκδόσεις Δωδώνη, επανέκδοση 1985,σελίδα 173) και ο Καργόπουλος στο βιβλίο του "το πρόβλημα της επαγωγικής λογικής" (εκδόσεις Βάνιας 1991, σελίδα 106). Και οι δυο λένε ότι η αναλογία είναι επαγωγικός συλλογισμός. Πουθενά δεν μπερδεύουν τα πράγματα και να πούνε εδώ αναλογία αναλογικός συλλογισμός και εκεί επαγωγικός συλλογισμός με αναλογία. {Και για να χρησιμοποιήσω επί του προκειμένου μιαν αναλογία: πουθενά δεν λένε "στην Ομόνοια της Αθήνας και στην Πλατεία Ομονοίας της Αθήνας", σαν να είναι δυο διαφορετικά σημεία της Αθήνας}.
- Αυτά θεωρητικά, μέχρι το βιβλίο Έκφραση-Έκθεση να αλλάξει στο σημείο αυτό και να συμπλεύσει με την θεωρία.
-Μέχρι τότε οι φίλοι φιλόλογοι θα πρέπει να ακολουθούν τη συμβουλή της συναδέλφου τους Petles 29 , συμβουλή που εκτέθηκε παραπάνω. Εκτός αν κάποιος έχει να προτείνει κάτι καλύτερο, οπότε τον παρακαλώ να το σημειώσει στα σχόλια, έστω ως ανώνυμος.
=======
=======
Τα ιστολόγιά μου
- Έκθεση Λυκείου (από τον Δ. Τσαμαρδίνο, Θεσσαλονίκη) = για μαθητές
- Μαθήματα για την έκθεση λυκείου = για μαθητές
- Έκθεση Λυκείου, θέματα και σκέψεις = για μαθητές
- Έκθεση λυκείου, τα μυστικά της = και για μαθητές
- Συλλογισμοί
- Συλλογισμοί και είδη παραγράφων
- ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
- ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ (Δομή) ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ
- Κειμενικά είδη
- Προβληματισμοί φιλολόγων για το συλλογισμό κλπ
- Παραγωγή κειμένου, Λαθεμένη θεωρία
- A paragraph (η αριστοτελική άποψη)
- Λογική 2 (Logic 2)
- Αιτίες, αναγκαίες και επαρκείς